For noen år siden oppsto det setningsskader på dagsenteret og leilighetene til Futejordet Borettslag i Kvelde.

På de verste stedene sank det med hele 22 centimeter. Nå løftes bygningene opp igjen – ved hjelp av ekspanderende skum som skytes inn under gulvet. Om snaue to uker kan senteret tas i bruk igjen.

Futejordet Borettslag gikk til rettssak mot entreprenør Olav Klyve AS etter at det oppsto setningsskader, noen år etter at dagsenteret og de 21 leilighetene sto ferdig i 1991. Men borettslaget tapte. Saken ble anket – men nylig endte det hele med forlik. Det ble en forsikringssak.

Nå jobbes det for fullt med å rette opp de skjeve gulvene igjen, og det er en unik metode som benyttes.

FloorLift-metoden ble utviklet for å løfte og stabilisere nedsunkne betonggulv. Bygget jekkes først opp. Gjennom 12 millimeters borehull blir et spesialutviklet ekspanderende resin, en type skum, sprøytet under betongplaten. Ekspansjonen fyller alle hulrom, tetter grunnen og løfter platen til ønsket høyde.

Skummet blir hardt som stein, og det gis 10 års garanti når det gjelder holdbarhet.

– Vi er rundt omkring i landet og utfører slike oppdrag som på Futejordet, sier daglig leder i Uretek AS, Carl-Fr. Esbensen, til ØP.

Alt utstyr og materiale er samlet på en lastebil. Strømforsyning er alt som trengs, og en 50 meter lang slange når de fleste stedene.

– Vi tror dette blir veldig bra. Operasjonen startet sist mandag, og i løpet av neste uke kan sikkert brukerne av dagsenteret og leilighetene flytte tilbake fra bygdetunet, tror teknisk sjef i Labo, Einar Klepaker.

– Vi merket setningsskadene ved at dørene gikk dårlig, at skapene ikke sto ordentlig og ting rullet over gulvet, forteller formann i borettslaget, Marit Sundby.

– Men hvordan kunne slikt skje?

– Det ble foretatt omfattende grunnundersøkelser i forkant. Man visste at det hadde gått et bekkefar over området, og det hele ble forsterket med ekstra fundamenter. Jeg har vært med på bygging av rundt 2.000 boliger, men aldri opplevd maken til dette. Det er jo slik at alle gjør ting man tror er riktig, sier Einar Klepaker.

Bygningene sank mest de første årene. Det ble foretatt målinger hvert år, og de siste årene sank det bare en millimeter i året.

Nå er det bestemt at forsikringsselskapet betaler hele gildet på rundt 1,5 millioner kroner, bortsett fra noen egenandeler.

FloorLift-metoden har vakt oppsikt land og strand rundt, og i går kom det en gruppe byggmestere til Kvelde for å se metoden i praksis.

– Alle som bor her og bruker dagsenteret har vært veldig positive i den vanskelige perioden, men det er klart man ser fram til å kunne flytte tilbake igjen, sier Einar Klepaker.